O CEDRI

Centar za društvenu ravnotežu (CEDRA) je udruženje registrovano u Beogradu, i osnovao od strane dugogodišnjih feminističkih aktivistkinja. Glavni cilj je razvijanje različitih oblika programa i kampanja koje će poboljšati opšti nivo obrazovanja građanki i građana Srbije, pre svega mladih ljudi, o rodnoj ravnopravnosti kroz različite oblike neformalnog obrazovanja, naročito kulture, umetnosti, nauke.

Naša misija usmerena je ka kreiranju i implementaciji projekata koji se tiču rodne ravnopravnosti, prevenciji i iskorenjivanju svih oblika rodno zasnovanog nasilja i diskriminatornih ideologija koje nasilje podstiču, ekonomskog osnaživanja žena, jačanja regionalne ženske saradnje, podrške mladim umetnicama, naučnicama kroz radionice, publikacije, izložbe, i druge vidove promocije u cilju razvoja njihovog stvaralaštva i naučnog doprinosa.

 

Glavni ciljevi Centra za društvenu ravnotežu

 

  • Širenje interkulturalnog dijaloga i negovanje kulturne različitosti između ljudi, zajednica i država na prostoru, pre svega, jugoistočne Evrope ali i šire kao i podsticanje sveobuhvatne i slobodne komunikacije među njima (pre svega u oblasti ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, kulture, obrazovanja, ekonomije, informisanja i politike),
  • Stimulisanje kritičkog mišljenja,
  • Rekonstrukcija rodnih obrazaca,
  • Promocija antiratnih politika i ideja slobode, jednakosti, tolerancije i solidarnosti u društvu.